Välja rätt skyddsutrustning

Välja rätt skyddsutrustning
När u väljer en ballistisk väst eller en väst som motstår hugg/dubb anser vi att du bör överväga följande vid din beställning:

  1. Vilka hot du kommer att möta. Bedöm din hotsituation, kommer den enbart kräva ballistiskt skydd, eller finns det hot i form av nålar eller vapen med egg? Vilken högsta kaliber har det vapen som du kommer att ställas inför? När du vet detta, använd då enkelt sidan med NIJ-nivåer och se vilken säkerhetsnivå du behöver på din väst.
  2. 2. Välj ditt skydd. Vill du att den ska passa under dina kläder (dold) eller utanpå dina kläder (synlig), har du några speciella önskemål, ska den vara väl synlig eller behöver den vara vattentät? När du vet detta kan du sedan välja ur vårt urval av västar och välja ut den som bäst motsvarar dina kriterier.
  3. Storlek: När det kommer till val av storlek och om du är mellan 165 cm och 182 cm behöver du standardlängd och du kan bara beställa en väst som passar din bröstvidd. Du kan använda måttkartan som finns överst på varje sida under "Välj storlekar". Om du är under 165 råder vi dig att kanske köpa en väst som har "kort" längd och för att göra detta vid utgången till kassan lägg helt enkelt till ett meddelande där du begär en kort längd "Var vänlig skicka en väst med kort längd". På samma sätt om du är över 1.82 behöver du överväga en längre väst genom att lägga till "Var vänlig skicka en längre väst för en som är 190 cm." Både större och kortare personer kan också använda storlekskartan som du hittar under "Välj storlekar" och välja ut storlek med rätt bröstvidd.


Det är viktigt när man väljer en väst att du inte överdriver skyddsnivåerna som du behöver, särskilt om du skall bära västen under en längre tidsperiod. Väst för högre nivåer kommer att vara tyngre än västar för lägre nivåer, ofta även något styvare.

En annan fråga är västens längd som helst skall nå till navelhöjd. Vissa personer har en uppfattning att den skall nå till midjan, vilket inte skulle vara idealiskt. Om västen täcker mer än till navelnivån, täcker den icke-vitala organ på bekostnad av rörelse och vikt. Om västen när nedanför naveln kan den vara rörelsehindrande när du sitter ner eller böjer dig framåt, vilket inte heller är idealt.